Pakowarka prozniowa media expert

Pakowarka próżniowa jest do szczelnego zamknięcia produktu w dedykowanym pojemniku, zwykle foliowym opakowaniu, po uprzednim odessaniu spośród niego powietrza. Pakowanie próżniowe idzie na większe zachowanie świeżości zapakowanych produktów dzięki ograniczeniu do minimum rozwoju bakterii oraz pleśni. Jedzenie włożone w ten technologia prawdopodobnie żyć nawet kilkukrotnie trwalsze niż w wypadku zastosowania nowych metod pakowania.

Na targu istnieje otwartych kilka sposobów pakowarek próżniowych, lecz ich użycie jest zgodne, występują znaczne różnice w toku pakowania. Pakowarka komorowa - po umieszczeniu materiału w docelowym opakowaniu wewnątrz komory siedzi w niej wytworzona próżnia. W trakcie tego procesu reszki powietrza są wyrzucone z opakowania. Po zamknięciu procesu następuje zgrzanie otworu. Pakowarki komorowe występują w innych rozmiarach od małych aż po urządzenia dwukomorowe, zwiększające wydajność pakowania. Ten model maszyn podawany jest przede wszystkim ze powodu na niskie koszty obsług i umiejętność i siłę używania. Wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle żywieniowym oraz handlu. Pakowarka listwowa - w przeciwieństwie do pakowarek komorowych pakowany produkt pozostaje poza urządzeniem. Próżnię przeprowadza się poprzez użycie specjalnej folii oraz umieszczenie otworu worka, tak żeby produkt został jak najdokładniej zamknięty, w urządzenia. Niewielkie, w zestawieniu z pakowarką komorową, rozmiary oraz duża mobilność są niewątpliwymi zaletami tego typu urządzeń. Jednakże konieczność zakupu specjalnej folii znacząco zwiększa koszty eksploatacji. Wykorzystywana często w przemyśle spożywczym tam gdzie występują artykuły o niespotykanych kształtach np, dziczyzna. Opakowania - w wypadku pakowarek komorowych wybór rodzaju folii nie ma naprawdę olbrzymiego miejsca gdy w przypadku listwowych. Pierwszy rodzaj maszyn pracuje przede każdym na płaskich i praktycznie dostępnych foliach gładkich. Inny rodzaj pakowarek wymaga użycia folii moletowanej.