Napoje zimne w restauracji

W upalne dni ludzie często marzą o napoju, który jednocześnie zaspokoiłby ich oczekiwanie oraz orzeźwił. W takim przypadku doskonale kontrolują się koktajle na bazie mleka, kefiru, jogurtu naturalnego albo też kruszonego lodu. W internecie oraz sztukach kucharskich można znaleźć mnóstwo przepisów na ciekawe napoje tego typu. Tak można zaopatrzyć się w dobre koktajle w restauracji, supermarkecie lub lodziarni, jednak warto nauczyć się uczyć je temuż. Stanowi owo nie tylko znacznie tańsze rozwiązanie, ale te zdrowsze. Eksperymenty w kuchni dają ogromną satysfakcję. Z pewnością nasze zainteresowania docenią członkowie rodziny czy znajomi, którzy wejdą z wizytą w wszelki upalny dzień.

Koktajl bananowyKoktajlem, który tenże najczęściej przygotowuję, stanowi ostatni o smaku bananowym na podstawie mleka. Banany można zakupić o jakiejś chwili roku, nie tylko latem, a mleko to aspekt wyposażenia każdej lodówki. Dodatkowo banany to pewne z najpopularniejszych owoców na zbycie. Otrzymany napój jest przyjemny, smaczny i zdrowy - jednak każdy gęsty koktajl można traktować jako samodzielny posiłek.

Koktajl truskawkowyInnym częstym sposobem koktajlu stanowi ten o smaku truskawkowym. Najlepiej robić go w momencie letnim, od czerwca do sierpnia, kiedy truskawki są najsmaczniejsze i wygodne na jakimkolwiek stoisku. Dobrym podejściem jest związanie mleka, truskawek i owoców - ta niesamowita książka będzie świetnym doznaniem dla polskich kubków smakowych.

Oczywiście można wymieniać przepisy bez końca. Koktajl o smaku owoców leśnych, zrobiony z malin, jeżyn i jagód? Czemu nie! I może brzoskwiniowe orzeźwienie? W sukcesie brzoskwiń jako baza koktajlu lepiej sprawdzi się kruszony lód niż mleko lub kefir. I co powiesz na mix truskawki i kiwi, zakrapiany cytryną? Pamiętaj tylko, by upewnić się, że kiwi nie jest gorzkie - mówię z badania.

Rozdrabniarka do owocówOczywiście plan na koktajl i finalne materiały to ciągle nie wszystko. Trzeba mieć prawi sprzęt. Najlepiej sprawdzi się wielofunkcyjny robot kuchenny z odpowiedniej firmy albo solidna rozdrabniarka do owoców. Na rynku istnieje mnóstwo takich towarów i warto poświęcić chwilę na ich porównanie, aby wyselekcjonować taki, który tak zaspokoi swoje życzenia i potrzeby. Uważam, że warto zainwestować w blender z pracą kruszenia lodu, który sprawi się nie właśnie do deserów owocowych, ale również na przykład do robienia mrożonej kawy.